Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, bir veya birden fazla kişi tarafından kurulan bir şirket türüdür. Bu şirket türünün en önemli özelliği, ortakların tüzel değil gerçek kişi olmaları zorunluluğudur. Şirket sahibi veya ortakları, şirketin tüm borçlarından kişisel malvarlıklarıyla sorumludur. Gerçek kişi olarak ortak olunduğundan, bu borçlara karşı tüm malvarlığıyla sorumlu olunmaktadır.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler için en uygun ve en hızlı kurulabilen şirket türlerinden biri olan Şahıs Şirketi, pek çok avantaj sunmaktadır.
Şahıs şirket türleri Türk Ticaret Kanunu uyarınca kollektif şirketler ve adi komandit şirketler olarak tanımlanır. Bu şirket sahipleri, şirket yönetiminden ve şirket hareketlerinden şahsen sorumludur. Bu yüzden ticari faaliyetleri esnasında oluşabilecek alacak-borç ilişkisinden, vergi yükümlülüğünden şahıs kendisi sorumludur. Şirketlerin vergilendirmesi de gelir vergisi üzerinden yapılır.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
18 yaşından küçük bireyler bile, bir kanuni temsilci yardımıyla Şahıs Şirketi kurabilirler. Şirketin kurulumu için birkaç basit belge yeterlidir. İsterseniz bu belgeleri kendiniz hazırlayabilir veya bir mali müşavir aracılığıyla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Şahıs şirketi kurma süreci, gerekli evraklar toplandıktan sonra vergi dairesi ile sürdürülür. Bu evraklar vergi dairesine şahsen teslim edilebileceği gibi bir mali müşavir aracılığıyla da süreç yönetilebilir. Şahıs şirketi için gerekli olan evrakları şunlardır:
- İkametgah belgesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza sirküleri
- İmza tescil beyannamesi
Bu belgeler ile başvurulduktan sonra şirket tescili yaptırılır ve süreç şu işlemlerle devam eder:
- Vergi hesap numarası için başvuru yapılır ve numara alınır.
- Gerekli defterler temin edilerek noterde onaylatılır.
- Yoklama tutanağı hazırlanır.
- Vergi levhası ve yazar kasa levhası alınır.
- Fatura belgeleri, gider pusulası ve irsaliye alınır.
- İlgili ticaret odasına kayıt olunarak sicil gazetesine ilan verilir.
- İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alınır.
- Bağkur ve çalışanlar için SGK işlemleri yapılır.
- Vergi dairesine gitmeden e-Devlet üzerinden de bu işlemler yapılabilir.
Şahıs Şirketi Kurulumu İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Şahıs şirketi kurmak için gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
- Noter Onaylı İmza Sirküleri
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Vesikalık Fotoğraf
- Faaliyet Adresine Ait Kira Kontratı veya Tapu
- E-devlet veya Vergi Dairesi Üzerinden Alınacak Başvuru Belgesi
Şahıs Şirketi Kurmak İçin Bir İşyerim Olmak Zorunda Mı?
İşletmemiz için belirleyeceğimiz adrese gelecek olursak, her işletmenin bir adresi olmak zorundadır. Ancak bu adresin niteliği konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Kendi evimiz, kirada oturduğumuz ev, sanal bir ofis, hazır ofis ya da bütçemiz uygunsa iş için kiraladığımız veya satın aldığımız gayrimenkulün adresi olabilir. Bu nedenle, Şahıs Şirketi Kurmak için Bir işyerim Olmak Zorunda Mı? sorusunun cevabı hayırdır, ancak bir adres göstermek zorunludur. Eğer yaşadığınız evi şirket adresi olarak göstermek isterseniz, evin tamamını iş yeri olarak değil, sadece bir çalışma odası veya küçük bir alanı iş yeri olarak gösterebilirsiniz. Ayrıca, Maliye sanal ofis kavramını tamamen kabul etmiyor; sanal ofisi tercih ederseniz, yoklama ve kontrol için geldiklerinde belirtilen adreste bulunmanız gerekiyor.
Şahıs Şirketi Kurarsam Hangi Vergileri Ödeyeceğim?
Şahıs şirketlerinin ödediği vergiler şu şekilde:
Şahıs şirketleri gelir vergisi mükellefi olduklarından gelirleri arttıkça ödeyecekleri vergi de artar. Her yılın 25 Mart’ına kadar bir önceki yılın kar veya zararını beyan etmeleri, artan oranlı dilime göre hesaplanan vergilerini ilk taksiti mart sonu, ikinci taksiti temmuz sonu olacak şekilde ödemeleri gerekir.
Sigortalı Olarak Çalışırken İşyeri Açabilir Miyim?
Başka bir işte çalışırken şahıs şirketi kurmak, İş Kanunu’na göre yasaklanmamıştır. Bu durum, çalışanın işverenle yaptığı sözleşmeye bağlıdır. Eğer sigortalı çalışan, işverenle yaptığı sözleşmede başka bir işte çalışamayacağı veya şirket kuramayacağına dair bir madde bulunmuyorsa, şahıs şirketi kurmakta özgürdür. Ancak, sözleşmede böyle bir madde varsa ve çalışan buna rağmen şahıs şirketi kurarsa, işverenin tazminat ödemeksizin çalışanı işten çıkarma hakkı vardır.