E-Fatura iptal/itiraz portalına girilerek e-fatura iptal işlemleri veya itiraz işlemleri yapılabilir. İşlem sırasında bilgisayarınızda mali mühür/e-imza takılı olmalı ve portaldan indirilen java eklentisini çalıştırabilmek için bilgisayarınızda java yüklü olmalıdır.
E-fatura iptal/itiraz işlemleri GİB’e bağlı bir internet sayfası olan https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ adresine girilerek yapılmaktadır.
Mali mühürünüz takılı ve sayfa üzerinden de görüldüğü takdirde İptal/İtiraz portalı açılacaktır. Bu sayfa üzerinden birden fazla işlem yapılabilmektedir.
İşlem yapacağınız sayfayı açtığınızda resimdeki gibi fatura iptal bilgilerini doldurduktan sonra kaydedebilirsiniz. Yaptığınız bu işlemi ilgili firmaya da bildirdiğinizde aynı şekilde GİB sayfasından sizin yazdığınız bilgileri görebilecek ve gerekli onaylama veya red işlemlerini yapacaktır.
Aynı portal üzerinden adınıza düzenlenen iptal taleplerini onaylayabilirsiniz. E-belgeniz veya mali mührünüz muhasebeci/mali müşavirinizde bulunuyor ise bu işlemler için kendisinden destek alabilirsiniz.
E-Fatura İptal Süresi Ne Kadardır?
İptal süresi kesilen faturanın türüne ve ne zaman gönderildiğine göre değişiklik gösterebilir. İptal süresi faturanın düzenlendiği tarihten itibaren 7 gündür.
Ticari fatura senaryosunda karşı firmaya gönderilen faturayı alıcı firma reddedebilir. Bu durumda iptal etmenize gerek kalmaz.
Temel fatura senaryosunda ise GİB İptal/İtiraz portalına girilerek 7 gün içinde iptal talebi veya itirazı yapılabilir.
Temel E-Fatura Nasıl İptal Edilir?
Temel fatura alıcıya ulaşmasının ardından onaylandı sayılan fatura tipidir. Faturada geçersizlik olmadığı sürece alıcı onay vermek veya iptal etmekle yükümlü değildir. Temel faturalarda iptal gerekli ise GİB İptal portalı üzerinden iptal edilmelidir. İptal süresi fatura düzenleme tarihinden itibaren 7 gündür.
E-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir? İptal Süresi Ne Kadardır?
E-Arşiv faturalarda iptal işlemleri kullanılan e-fatura programından veya GİB portalından yapılabilir. Bir fatura iptal edilirse eğer alıcı kişiye/firmaya bildirilmelidir. İptal süresi geçen faturaların iptali için ise satıcıya iade faturası kesilmesi önerilir. Bunda da iptal süresi fatura düzenleme tarihinden itibaren 7 gündür.
GİB E-Fatura Nasıl İptal Edilir?
GİB e-fatura iptal işlemleri de e-fatura iptali ile aynı adımlara ve süreye sahiptir. Faturanın kesilmiş olduğu portal faturanın iptal süresini veya adımlarını değiştirmez. İptal/iade süresi geçmediyse yine GİB E-fatura İptal/İtiraz portalından işlem yapılır. İptal süresi geçen faturalar için satıcıya iade faturası kesmek önerilir.