Bilanço nedir dediğimizde kısa bir tanım; bu tablolar bir işletmenin tüm parasal varlıklarını, alacak hesaplarını ve borç hesaplarını gösterir. Bilanço, muhasebede kullanılan temel finansal tablolardan biridir. Kurumsal varlık beyanlarını, kurumsal borç ve öz sermaye işlemlerini gösterir.Tabloda kalemler nakit ve stoktan oluşmaktadır. İşletmenin varlıkları, mülkleri, teçhizatı, gelirleri, giderleri vb. işlemler gözükmektedir.
Bilanço Türleri Nelerdir?
- Karşılaştırmalı Bilanço : Niceliksel karşılaştırmalara dayanır. herhangi bir tarihteki bir bilanço başka bir bilanço dönemlerine kıyaslanabilir.
- Hesap stili Bilanço : T şeklinde düzenlenmiş bilançolardır. Pasifler sağa, aktifler sola yerleştirilir.
- Analitik Bilanço: Analizlere dayalı bir bilanço hazırlar. Hesap tutarını ve diğer tüm değişkenleri farklı bir bakış açısıyla hesaplamaya denir.
- Mali Bilanço: Vergi kanunlarına göre hazırlanmış kavramsal hesaplamaları içeren bir bilançodur.
- İşletme Bilançosu : Belirli bir anda veya dönemde bir iş bilançosu olarak temsil edilir.
- Ticari Bilanço: İş hayatının ihtiyaçlarına ve muhasebeye göre hazırlanmış bir bilanço türüdür.
- Konsolide Bilanço : Ana şirket ve ilişkili şirketlerin belirli bir andaki finansal durumunu toplu halde gösteren bir bilançodur.
- Rapor Şeklinde Bilanço: Hesap sırasına bakıldığında pasif hesaplar aktif hesaplar şeklinde ayrılır.
Bilançonun bir işletme için önemi nedir?
Bilanço işletme sahiplerine ve o şirketle ilgilenen yatırımcılara şirketin sahip olduğu veya borçlu olduğu şeyleri göstermektedir. Bu yüzden bilanço önemlidir. Birincil kullanımı gelir ve giderleri takip etmektir. Ama son zamanlarda şirket karlılığı için de önemli bir hale gelmiştir. Örneğin yeni bir yatırım için işletme bilançosunun durumunu etkin bir şekilde belirleyecektir.
Bilanço, bir işletmenin belirli bir zamanda finansal durumunun anlık görüntüsünü sağlar. Örneğin, bir hesap dönemi genellikle 12 aydır. Bilançodaki kalemler veya hesaplar, hesap dönemi sonundaki varlık ve yükümlülüklerin tutarını yansıtacaktır.
Bilanço, işletmenizin finansal sağlığına genel bir bakış atmanızı sağlamaktadır. İşiniz iyi gidiyorsa, yatırımcılar yatırım yapmak istedikleri işletmeye karlı bir işiniz olup olmadığını görmek için bilançonuza bakabilirler. Ayrıca sorunları teşhis etmenize, mali gücü belirlemenize ve işletmenizin mali durumunu izlemenize yardımcı olabilir.
Bilançonun Üç Bileşeni Nedir?
1.Varlıklar
Varlık, nakite dönüştürülebilen herhangi bir şey olarak tanımlanır. Varlık, bir işletmeye ekonomik değer sağlayan ve nakite dönüştürülebilen herhangi bir şeydir. Varlıklar, dönen varlıkları ve duran varlıkları içerir. Dönen varlıklar dediğimizde nakit, devlet tahvili, hazine bonosu ve para piyasası fonları, alacak hesapları ve stoklar şeklindedir. Duran varlıklar, gayrimenkul, tesis, ekipman, uzun vadeli yatırımlar ve maddi olmayan duran varlıklar olarak gösterilir.
2.Yükümlülükler
Yükümlülükler varlıkların tam tersidir. Gelecekte bir ücret veya maliyet doğuracak herhangi bir şey olarak tanımlanabilir. Örneğin, borç veya borçlar bir yükümlülüktür. Hem kısa hem de uzun vadeli yükümlülükler, bilançonun yükümlülükler bölümünde yer almaktadır. Kısa vadeli borç, ödenecek hesapları, yıl içinde ödenecek senetleri ve halihazırda vadesi gelen uzun vadeli borçları içerir. Uzun vadeli borçlar; uzun vadeli borçlanma senetleri, ertelenmiş vergi borçları, ödenecek tahvilller uzun vadeli borçları içerir.
3.Özkaynak
Öz sermaye, sahibinin işletmeye yatırdığı miktardır. İki ksıımdan oluşmaktadır. Birincisi sermaye. Sermaye, bir şirketin ticari amaçlarla hissedarlarından aldığı miktara denir . Diğeri ise birikmiş karlardır.
Bilanço Nasıl Oluşturulur?
- Rapor yapılacak tarih belirlenir
- Raporlama tarihi ile varlık tanımlanır
- Raporlama tarihi ile yükümlülüklerin tespit edilir
- Özkaynakların hesaplanır
- Toplam varlıklar ile Borç ve öz sermaye karşılaştırılır
Bilançonun birincil görevi raporlama olduğundan, sürekli ve mümkünse üç ayda bir düzenlenme yapılmalıdır. Bu nedenle, sabit bir raporlama tarihi oluşturulmalıdır. Raporlama döneminin belirlenmesi, bir önceki dönemle karşılaştırma yapılması açısından önemlidir.
Bilanço Analizi Nasıl Yorumlanır?
Bir işletmenin likiditesini, kaldıraç oranını ve getiri oranını belirlemenin anahtarıdır. Bu, dönen varlıkların kısa vadeli borçlardan daha büyük olduğu zamandır; bu, işletmenin kısa vadeli finansal yükümlülüklerini yerine getirebildiği ve finansal olarak sağlıklı olduğu anlamına gelir.
İki veya daha fazla hesap dönemine ait bilançoya bakarak karşılaştırmalı analiz yapabilirsiniz. Örneğin, şirketin nakit yüzdesi önemli ölçüde azalırsa, finansal sorunlar yaşayabilir ve işe yatırım yapmak akıllıca olmayabilir.
Bilanço analizinde kaldıraç oranları da önemlidir. Şirketin parasının ne kadarının borçtan geldiğini gösterir. Varlıkların getirisi, bir işletmenin varlıklarıyla ilgili değerini veya karlılığını temsil eder.